Klubbens moduler er opbygget efter FREMO N-RE normen, der er en variant af standarden for europæiske strækningsmoduler til spor N. Denne norm beskriver de få betingelser et 1:160 togmodul skal efterleve for at deltage i køretræf. Du kan vælge om det er med dobbelt ellerr enkelt sporet skinneføring og det er dig der bestemmer layoutet for hvordan det skal udsmykkes.
Et moduls eneprofiler er 40cm brede. De fleste moduler er 80 cm i længden men der en hvis form for frihed til at gøre sine moduler længere, bredere eller med vinkler der passer til dit oplæg til et design..
Ud over modulkasser skal du have ben til kassserne i enten 100 eller 130cm som er de mål på højden der benyttes på køretræf.
Skinnerne på modulerne er af fabrikatet PECO Streamline N Code 55. Et kvalitetsprodukt fra England, i deres produktoversigt til N 1:160 findes der et bredt udvalg i skinner og tilbehør til opbygning af skinneføring. Dette skinne sortiment findes i mange danske togbutikker.
Når du vil bygge og designe dine egne strækningsmoduler kan vi i klubben hjælpe med anskaffelsen af endeprofiler elle hele samlesæt der kan opbygges til en modulkasse. Samlesættet er i træ og består af flere løse finerplader, der er skåret ud fra standard målene til en 40x80 trækasse. Modul endestykker leveres i laserskåret plader for at sikre de præcise mål ud fra om det er til enkelt eller dobbelsporet moduler, som vist på grafikken.
Derudover er der nogle flere ting der skal medtages i en opbygningen af modulet. Når du bygger dine moduler skal der være strømføring som afviger lidt fra et traditionelt anlæg. Kørestrøm forsynes mellem modulerne med bananstik og det er en stor hjælp hvis alle moduler er forsynet med farvet ledninger og stik på hovedstrømforsyning som vist på billede.
Hvis du bygger skiftespor ind på modulet er det vigtigt at sikre mod korsslutninger m.m. Hvis du googler på nettet om strømføring på med dette link vil du se hvordan du skal gøre. Ellers spørg en klubven, der er altid en i nærhenden der kender til løsningen.
Når du har flere moduler med på køretræf vil en Cat6 loconet box være nødvendig at have med.
Denne comando box bruges til det digitale signal mellem hoved commando stationen og en lokoføres håndkontrol og sættes udenpå en modulkasse med en skruetvinge.
Mange lokomotiver kan opgraderes med en decoder. Der er nyere modeller har modteret et NEM 651 stik i lokomotivet der gør det nemt. De ældre modeller skal have loddet ledningerne fast på strømoptag fra skinner og til motor og lys, som er vist i ovenstående billede.
LocoNet er en standard der er udviklet af Digitrax. De fleste dekodere til modeltog, der findes på marked er kompatible med LocoNet protokollen, det betyder, at der ikke skal investeres i noget specielt dekoder udstyr for at køre på et anlæg samtidigt på et køretræf.
Ved tilmelding til klubben bliver der udleveret nogle ID adresser som skal programeres ind i dit lokomotivs CV3 adresse for at hvert lokosæt har unikke ID'er på køretræf. Denne CV3 ID er firecifret til forskel fra standard decoder adresserne med to cifre. I klubben hjælper vi gerne med at få opdateret dit kørende materiale med fire cifres adresser.
Sammen med ID adresser vil du modtage en personlig favekode kombination som du kan male på dit materiale så der er et synligt ejerskab.
På køretræf styrer du dit lokosæt med en håndkontrol som f.eks. en UT4 hvor CV adressen er kodet ind. Her bestemmer du fart og køreretning.
Denne UT4's funktionsknapper kan aktiver lys og lyd på lokosættet under kørslen.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes